Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Szakmai megbeszélés a Civil Közösségek Házában

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

Szakmai megbeszélésre került a Civil Közösségek Házában a Halló Mentálhigénés Egyesület vezetése és a Losonci Margaréta Otthon partnerük között a 2018-ban beadandó a határon át nyúló pályázat tartalmi formai szervezésbeli feladatairól.
A két szervezet között az együttműködés több éve eredményes és folyamatos. A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány is meghívást kapott Losoncra, amit tisztelettel elfogadtunk és köszönjük szépen.

20171214_110617.jpg

 

Civil Kerekasztal év visszatekintés

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

Visszatekintett a Salgótarjáni Civil Kerekasztal a 2017-. évi munkájára, "fehérasztal" mellett. A Galcsik Fogadóban megtartott összejövetelen a következő év feladatairól is szót váltottak a tagok. A kötetlen beszélgetés alkalmával a jelenlévők új információkhoz jutottak.

20171212_134256.png

 

Magyar Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei Tagozata Tisztújító Közgyülés

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

A Civil Közösségek házában tartotta évzáró értékelő foglalkozását és tisztújító közgyűlését a Magyar Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei Tagozata.
Fábri Béla az országos elnökség alelnöke részt vett a rendezvényen. Dr. Huszárné Kraft Valéria elnök összefoglalta az elmúlt évek eseményeit, amelyben bemutattatta tevékenységük gazdag körét.
A tagság hozzászólásaival megerősítette és kibővítette az elhangzottakat és elfogadta a beszámolót. Az elnök asszony lemondott az elnöki megbízatásáról, ahogy Szabó Istvánné alelnök szintén ugyanezt tette. Mindketten megköszönték a tagság eddig segítségét. Ezután a
a jelölő bizottság javaslatára Tóth Mariannát választotta meg elnöknek a jelenlévő tagság, Kissné Bakay Boglárkát pedig elnökségi tagnak. Fábri Béla alelnök úr méltatta a salgótarjáni csoport eredményes munkáját és sok sikert kívánt az új elnökségnek.

20171211_151358.png

 

Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesület, évzáró

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

A Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesülete a Tarján Rendezvény Házban tartotta az évzáró összejövetelét.
Az elnöki beszámolót követően Szabó Istvánné, a Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei egyesületének alenöke elmondta karácsonyi gondolatait a közelgő ünneppel kapcsolatban. A rendezvényen a partnerszervezetek képviselői méltattatták a BEBESE az egész évi eredményes tevékenységét. Baráti beszélgetéssel folytatódott az összejövetel.

20171211_131127.jpg

 

Szent Borbála nap az Arany János Tagiskola éttermében

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

A zagyvapálfalvai nyugdíjas bányász alapszervezet hagyományaihoz híven az idén is megtartotta a Borbála napi és évértékelő rendezvényét az Arany János Tagiskola éttermében. A vendégeket szórakoztatta Bohács István népdal és nóta énekes.
Beszámolót a tagság egyhangúlag elfogadta. Felidézésre került Szent Borbála szerepe a hely és a bányász kultúrában.
A rendezvényen Fekete Zsolt polgármester elismerő szavakkal nyilatkozott a szervezet működésről.

120171209_142715.png

 

Törvénymódosítás és szakmai fórumsorozat Salgótarján

2017.12.17

| Menüpont: Nyitóoldal

"A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításához kapcsolódóan az NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával 2017. november 9. és december 12. között megyei közművelődési szakmai napokat szervezett az ország 19 helyszínén. „A kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel szervezett tájékoztató napok fókuszában a szakterületet érintő jogszabályi változások álltak, különös tekintettel A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira. A szakmai napokon többek között szó esett a helyi önkormányzatok új közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről. Emlékeztetőül az 1997. évi CXL. törvény legfontosabb közművelődési tárgyú módosításai: A módosítás pontosítja a települési önkormányzatok kötelező feladatának tartalmát. Bevezeti a „közművelődési alapszolgáltatás” fogalmát, amely jogszabályi garanciát jelent a közösségi művelődési közszolgáltatások minőségi biztosítására. Meghatározza a szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A javaslat újraszabályozza a közművelődési tevékenységek körét. Új elemként jelennek meg a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint a kulturális alapú gazdaságfejlesztés alapszolgáltatásai a közösségi művelődés szabályozásában. A közművelődési alapszolgáltatások bevezetésével és az intézményrendszer differenciálásával lehetőség nyílik arra, hogy a közösségi művelődés intézményei és színterei által nyújtott közszolgáltatások az ország valamennyi településén elérhetők legyenek, ezáltal szolgálva a közösségben történő művelődést, mint az életminőséget érdemben pozitív irányba befolyásoló tényezőt. Az NMI Művelődési Intézet, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával a jogszabály-módosításhoz kapcsolódóan segédanyagokat tartalmazó kiadványt készít, melynek megjelenése 2018. első hónapjaiban várható. A jogszabály hatályos állapota itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700140.TV forrás:http://kozossegimuvelodes.hu/2017/12/13/torvenymodositas-es-szakmai-forumsorozat/ wp_20171207_10_22_36_pro.jpg

 

Belső képzéseink 2017

2017.12.17

| Menüpont: Nyitóoldal

Az elmúlt héten két komolyabb belső képzésünkre került sor. Mindkét 
esemény azt a célt szolgálta, hogy minél jobban megismerjük egymást, és még hatékonyabban tudjuk kezelni a mindennapi problémáinkat.

A Civil Információs Centrum szervezésében, Dudás Erika konfliktus kezelési és problémamegoldási technikákat mutatott nekünk.

A következő foglalkozáson, pedig mi magunk meséltünk, magunkról, az elmúlt időben átélt élményeiket osztottuk meg egymással.

Mindkét program hasznos volt, és olyan tapasztalatokat, olyan tudást szerzetünk, amit be tudunk illeszteni a mindennapi életünkbe.

Köszönjük a Civil Információs Centrumnak a meghívást, és a képzés megszervezését!

 

img_4711.jpg

 

Közös délelőtt a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesületével

2017.11.19

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Közös délelőtt a MVGYOSZ Salgótarjáni szervezetével

Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete és a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány közt meglévő partneri és baráti együttműködés keretében, irodáink dolgozói, ahogy az elmúlt években, most is egy tematikus délelőttön vettek részt. Ezen a programon szembesültek, mindazokkal a problémákkal, amikkel a vakok és gyengénlátók küzdenek nap, mint nap. Így az ő helyzetekből tapasztalták meg, hogy milyen így élni, és hogyan lehet ezeket a nehézségeket legyőzni. Köszönjük a meghívást, és köszönjük, hogy megint tudtunk valami igazán hasznosat tanulni!

 

20171116_095201.jpg

 

Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért

2017.11.19

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért

A Magyar Pedagógiai Társaság Nógrádi Megyei Tagozata, az „Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért” hagyományos rendezvényét a Nógrád Megyei Pedagógusok Nyugdíjas Szervezetével együtt tartotta a Nógrád Megyei Szakszervezet épületében. Az eseményt megnyitotta Huszárné Kraft Valéria, majd egy ünnepélyes díjátadásra került sor,ahol a jubiláló tagokat elismerésben részesítették. A délután további részében tájékoztatást tartott Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója. A program kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

 

img_4685--fileminimizer-.jpg

 

Konferencia az autizmusról és kék lufis séta Salgótarjánban

2017.11.19

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Konferencia az autizmusról és kék lufis séta Salgótarjánban

"A Nógrádi Autizmus Alapítvány és az Abigél Közhasznú Egyesület szervezésében tartottak konferenciát és figyelemfelhívó, kék lufis sétát november 8-án Salgótarjánban. A társadalmi szemléletformáló rendezvény célja a figyelemfelhívás volt az autizmussal élők és családjaik helyzetére, valamint a közösségi felelősségvállalás jelentőségére. A város vezetése nevében Dániel Zoltán alpolgármester vett részt az eseményen, aki beszédében többek között a társadalmi környezet megfelelő szemléletmódjának fontosságáról beszélt. Dániel Zoltán szerint a közösség támogatása nélkül a saját problémáival is nehéz harcot vívó autista emberek még nehezebb helyzetbe kerülhetnek és segítség nélkül nem valósulhat meg az a fejlődés sem, amely során kiegyensúlyozottabb, teljesebb életet élhetnének. Az alpolgármester kiemelte, hogy az autizmussal élők helyzetének javításában komoly szerepet vállalnak a civil szervezetek. Varga Gézáné, kuratóriumi elnök felszólalásában bemutatta az idén 25 éves Nógrádi Autizmus Alapítvány tevékenységét. Több szakmai előadás is elhangzott, majd a szimbolikus kék lufis séta indulása előtt autizmussal élő salgótarjáni fiatalok és pedagógusaik egy kis előadással is kedveskedtek a résztvevőknek."

 

forrás: https://www.salgotarjan.hu

 

20171108_145244.jpg