Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Kuratóriumi ülés az új működési helyen

2018.03.27

Kuratóriumi ülésre került sor 2018. március 19-én a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány új működési helyén a Munkásotthon téri tanácskozó teremben. A határozatképes ülésen a kuratórium elnöke tájékoztatta a résztvevőket az új helyre költözés okairól, a berendezkedés folyamatáról. Jelezte, hogy a tárgyi és személyi feltételek biztosítottak a közhasznú feladatok teljesítéséhez. A kuratórium bízik abban, hogy a civil szervezetekkel való munkakapcsolat megmarad, sőt erősödik. 
Döntés született az Alapító okiratban történő változások Alapítók gyűlése elé viteléről, a módosított Pénzkezelési szabályzat elfogadásáról, valamint a „Civilek a Városért „díj elkészíttetéséről. 
Kiemelt téma volt a 2018. március 27-én megrendezésre kerülő Civil Fórumon a megvalósításban való részvétel feladatainak elosztása. Javaslatok születtek a Civil Kerekasztal elnökének és tagjainak jelölésére. Egyetértett a kuratórium tagsága abban, hogy az Alapítvány civil közéletben vállalt szerepét tovább kell erősíteni. 
Megbízták a kuratórium elnökét a határozatok végrehajtásával. Kötetlen beszélgetéssel zárult az ülés.

img_5202.jpg

 

A Salgótarjáni Civil Kerekasztal ülése. 2018.március.13.

2018.03.14

A Salgótarjáni Civil Kerekasztal megtartotta soron következő ülését a SZÜV székházban, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány új működési helyén. Az eseményen részt vett Huszár Máté alpolgármester. Bódi Györgyné dr. elnök nyitotta meg az ülést és tett javaslatot a napirendek tárgyalási sorrendjére amik a következők voltak:

 

1. A Civil Fórum előkészítése.

2. "A Civilek a Városért"-díj ügyében döntéshozatal

 

A tagság ezután megtárgyalta a pontokat, és hoztak döntéseket a napirendi pontokban megfogalmazottakról. Zárásként a délután hátralévő részében kötetlen beszélgetésre került sor.

img_5193.jpg

 

Az első megbeszélés, az új működési helyen.

2018.03.05

A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány elnöke, munkatársaival megtartotta az első közös megbeszélését az alapítvány új működési helyén (Salgótarján, Munkásotthon tér 1.). Vendég volt Borók Sándor kuratóriumi tag. 
Az összejövetelen szóba került a megváltozott körülmények ismertetése , és az ezeknek való megfelelésének részletei.
Zárásként,pedig a március hónap feladatai lettek tárgyalva és kiosztva.

A civil szervezeteket az új helyen sok szeretettel várjuk, a korábbi feltételek szerint.

 

 

img_5079.jpg

 

A Salgótarjáni Civil Kerekasztal első egyeztető ülése /2018

2018.03.05

A Salgótarjáni Civil Közösségek Házában tartotta az év első egyeztető ülését a Salgótarjáni Civil Kerekasztal. 
Az alábbi napirendek szerint folyt a munka:

A 2017. évről szóló beszámoló megismerése és elfogadása.
A 2018-as év tervezése.
A Civil Fórum megrendezésének előkészítése, ami várhatóan március utolsó hetében fog megvalósulni. Ennek szokásos helyszíne a Salgótarjáni Városháza, Förster Kálmán terme.

Az elnöki beszámoló elfogadásra került a tagok javaslatainak és a kiegészítéseinek elhangzását követően. Továbbiakban a Civil Fórum megrendezésének időpontjáról, és lehetséges helyről a Civilek a Városért díj átadásáról és az előzetes feladatokról tárgyalt a kerekasztal tagsága, valamint ennek a kommunikációjáról (internet, közösségi média, élőszó).

Az Egyebek pontban a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány Elnöke, Dr. Diósiné Taracsák Judit tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az alapítvány február 28.-án új helyre költözik. Az új hely címe Salgótarján, Munkásotthon tér 1. a (SZÜV Székház) ide várják március 12.-től a szervezeteket, az alapítványokat, és a partnereiket, hogy együtt folytassák a megkezdett munkát.

A Civil Díj anyagi feltételeit 2018-ban is a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítványa biztosítja.

 

img_5004.jpg

 

BDSZ Nógrád Megyei alapszervezete évzáró

2017.12.31

Ebben az évben a BDSZ Nógrád Megyei alapszervezete a Civil Közösségek Házában tartotta évad záró összejövetelét. Dobor István megyei elnök beszámolóját a tagok hozzászólásával kiegészítve elfogadták. A rendezvényen a partnerszervezetek is képviseltették magukat. Rabi Ferenc a BDSZ országos elnöke hozzászólásában tájékoztatta a tagságot az országos helyzetképről valamint megerősítette, hogy a bányászhagyományok ápolására és a fiatalok bevonására nagy szükség van a jövőben is. A taglétszám megtartása és a növelése fontos feladatuk lesz a következő évben minden bányász alapszervezetnek. A rendezvény vendége volt Fekete Zsolt polgármester, aki bányamentőként is dolgozott. A támogatásáról biztosította a megye alapszervezeteinek az elnökeit.Közös ebéddel zárult az összejövetel.

20171215_104610.png

 

Szakmai megbeszélés a Civil Közösségek Házában

2017.12.31

Szakmai megbeszélésre került a Civil Közösségek Házában a Halló Mentálhigénés Egyesület vezetése és a Losonci Margaréta Otthon partnerük között a 2018-ban beadandó a határon át nyúló pályázat tartalmi formai szervezésbeli feladatairól.
A két szervezet között az együttműködés több éve eredményes és folyamatos. A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány is meghívást kapott Losoncra, amit tisztelettel elfogadtunk és köszönjük szépen.

20171214_110617.jpg

 

Civil Kerekasztal év visszatekintés

2017.12.31

Visszatekintett a Salgótarjáni Civil Kerekasztal a 2017-. évi munkájára, "fehérasztal" mellett. A Galcsik Fogadóban megtartott összejövetelen a következő év feladatairól is szót váltottak a tagok. A kötetlen beszélgetés alkalmával a jelenlévők új információkhoz jutottak.

20171212_134256.png

 

Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesület, évzáró

2017.12.31

A Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesülete a Tarján Rendezvény Házban tartotta az évzáró összejövetelét.
Az elnöki beszámolót követően Szabó Istvánné, a Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei egyesületének alenöke elmondta karácsonyi gondolatait a közelgő ünneppel kapcsolatban. A rendezvényen a partnerszervezetek képviselői méltattatták a BEBESE az egész évi eredményes tevékenységét. Baráti beszélgetéssel folytatódott az összejövetel.

20171211_131127.jpg

 

Törvénymódosítás és szakmai fórumsorozat Salgótarján

2017.12.17

"A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításához kapcsolódóan az NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával 2017. november 9. és december 12. között megyei közművelődési szakmai napokat szervezett az ország 19 helyszínén. „A kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel szervezett tájékoztató napok fókuszában a szakterületet érintő jogszabályi változások álltak, különös tekintettel A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira. A szakmai napokon többek között szó esett a helyi önkormányzatok új közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről. Emlékeztetőül az 1997. évi CXL. törvény legfontosabb közművelődési tárgyú módosításai: A módosítás pontosítja a települési önkormányzatok kötelező feladatának tartalmát. Bevezeti a „közművelődési alapszolgáltatás” fogalmát, amely jogszabályi garanciát jelent a közösségi művelődési közszolgáltatások minőségi biztosítására. Meghatározza a szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A javaslat újraszabályozza a közművelődési tevékenységek körét. Új elemként jelennek meg a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint a kulturális alapú gazdaságfejlesztés alapszolgáltatásai a közösségi művelődés szabályozásában. A közművelődési alapszolgáltatások bevezetésével és az intézményrendszer differenciálásával lehetőség nyílik arra, hogy a közösségi művelődés intézményei és színterei által nyújtott közszolgáltatások az ország valamennyi településén elérhetők legyenek, ezáltal szolgálva a közösségben történő művelődést, mint az életminőséget érdemben pozitív irányba befolyásoló tényezőt. Az NMI Művelődési Intézet, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával a jogszabály-módosításhoz kapcsolódóan segédanyagokat tartalmazó kiadványt készít, melynek megjelenése 2018. első hónapjaiban várható. A jogszabály hatályos állapota itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700140.TV forrás:http://kozossegimuvelodes.hu/2017/12/13/torvenymodositas-es-szakmai-forumsorozat/ wp_20171207_10_22_36_pro.jpg

 

Belső képzéseink 2017

2017.12.17

Az elmúlt héten két komolyabb belső képzésünkre került sor. Mindkét 
esemény azt a célt szolgálta, hogy minél jobban megismerjük egymást, és még hatékonyabban tudjuk kezelni a mindennapi problémáinkat.

A Civil Információs Centrum szervezésében, Dudás Erika konfliktus kezelési és problémamegoldási technikákat mutatott nekünk.

A következő foglalkozáson, pedig mi magunk meséltünk, magunkról, az elmúlt időben átélt élményeiket osztottuk meg egymással.

Mindkét program hasznos volt, és olyan tapasztalatokat, olyan tudást szerzetünk, amit be tudunk illeszteni a mindennapi életünkbe.

Köszönjük a Civil Információs Centrumnak a meghívást, és a képzés megszervezését!

 

img_4711.jpg

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Következő »